Wanneer je als tweelingzwangere voor je eerste controle komt
bij de gynaecoloog, wordt er onder andere gevraagd of je bijzondere
eetgewoonten hebt. Toen ik zei dat ik vegetarisch at, werd dit in mijn dossier
genoteerd en werden er direct ijzertabletten voorgeschreven. Gevolgd door de
vraag: 'ook geen vis?'. Nee, ook geen vis. Ik merkte dat veel artsen hier zo hun
bedenkingen over hebben. Tegelijkertijd groeien mijn baby's heel erg goed! Hoe
je als tweelingzwangere én vegetariër toch aan je vitamines en ijzer komt,
vertel ik je vandaag.
Ik eet nog niet zo heel lang vegetarisch, ongeveer anderhalf
jaar nu. En ik sta mezelf toe om soms uitzonderingen te maken, bijvoorbeeld in
een restaurant of als ik iets echt súper lekker vind. Maar meestal eet ik geen
vlees en vis en ook eieren en melkproducten beperk ik. Ik doe dat, omdat ik de
overtuiging heb dat het beter is voor de dieren, dat het duurzamer is voor de
wereld, dat het gezonder is voor mijn lichaam en omdat ik vaak buikpijn had na
het eten van vlees. En het bevalt me erg goed! Zelfs nu tijdens mijn
zwangerschap.
Maar 'vegetarisch' kun je op veel manieren invullen. Als ik
de hele dag kaassouflés en boterhammen met jam zou eten, zou dat ook
vegetarisch zijn, maar niet gezond. Net zoals bij iedere andere vorm van
'dieet' is het belangrijk te weten waar je je voedingsstoffen uit moet halen.
Als je vlees en vis eet, gaat dit over het algemeen makkelijker, omdat dit in
onze 'eetcultuur' ingebed is en je daarmee opgroeit. Je hoeft er dan niet zo
over na te denken.
Het is echter onzinnig om te denken dat iedere vegetariër
standaard een ijzertekort heeft en een tekort aan bepaalde vitamines zoals B12.
Zelfs als je zwanger bent van een tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Ik spreek
uit ervaring :)
Een Hb van 8,1
In het begin van je zwangerschap moet je bloed laten prikken
om een en ander uit te sluiten en je ijzer te meten. Mijn Hb (hemoglobine)
bleek 8,1 te zijn, wat vrij hoog is. Ik hoefde daardoor niet aan de
ijzertabletten (waarover trouwens uit onderzoek gebleken is dat die niet zo
onschuldig zijn.. bron). Ik was ook bloeddonor voor mijn zwangerschap en wist
dus al dat mijn Hb vrij hoog was, sterker nog, mijn Hb was steeds hoger
geworden nadat ik gestopt was met vlees en vis eten.
Een lage in plaats van hoge bloeddruk
Een veelvoorkomende complicatie bij een
tweelingzwangerschap is het hebben van een hoge bloeddruk. Klinkt ook logisch,
want je lijf moet nóg meer bloed rondpompen dan bij een eenlingzwangerschap.
Toch heb ik ook daar geen last van, sterker nog: mijn bloeddruk is wat aan de lage
kant. Mijn artsen adviseren daar echter niets tegen te doen: behalve dat je je
af en toe wat flauw kunt voelen, is een lage bloeddruk prima, terwijl een hoge
bloeddruk weer wel gevaarlijk kan zijn voor jou en je kindjes. Ik denk zelf dat
het eten van dierlijke producten bijdraagt aan een hogere bloeddruk (bron) en
dat ik dus een lagere bloeddruk heb, omdat ik deze producten niet of nauwelijks
eet.
Hoe doe ik dit? Mijn advies voor vegetarische (tweeling)zwangeren :)
Eat your veggies! Ja, kan eigenlijk geen verrassing meer
zijn nu natuurlijk. Ik eet veel groenten en peulvruchten. Maar ook veel fruit, noten en zaden.
Ik eet vaak hummus (kikkererwtenpasta), bijvoorbeeld op brood of om komkommer of
paprika in te dippen als snack. En ik maak ook weleens een soort sandwichspread
met linzen om op brood te doen. Peulvruchten zorgen voor toename van het
ijzergehalte in je bloed en in linzen zit daarnaast nog iets heel belangrijks:
foliumzuur! Het vult lekker en smaakt ook gewoon lekker.
Qua groente eet ik vaak een simpele salade bij de lunch,
bijvoorbeeld met wat bladgroente, een tomaat, reepjes paprika, wat komkommer,
beetje fèta en za'atar (kruidenmix met sesamzaadjes. ZO. LEKKER!). Maar ik gooi
ook regelmatig een handje spinazie door mijn smoothie als ik die maak. En ik
eet dus vaak aan het eind van de middag wat groente met hummus. Zo haal ik die
200g groente per dag echt op m'n dooie gemakkie.
Ik eet ook bijna alleen maar volkoren granen. Mijn ontbijt
bestaat bijna altijd uit havermout met plantaardige melk, lijnzaad en fruit in
steeds wisselende variaties. Heerlijk vind ik dat. Ik eet verder ook alleen
volkorenbrood of speltbrood (uitzonderingen daar gelaten) en als ik rijstwafels eet, let ik erop dat ze
gemaakt zijn van zilvervlies (of andere hele granen for that matter). Ook
gewone rijst en pasta: alles zoveel mogelijk volkoren. Goed voor mijn ijzer
dus.
Op een dag eet ik zo'n 3 à 4 stuks fruit gemiddeld, denk ik,
waarvan in ieder geval één portie bestaat uit rood fruit (vanwege de
anti-oxidanten). Meestal aardbeien, want die zijn zo lekker :). Ik eet als tussendoortje
ook graag gedroogd fruit, zoals dadels, vijgen, pruimen en abrikozen. Ook hier
zitten weer allerlei gezonde voedingsstoffen in. Ik eet ze weg als snoepjes. En
ja, er zit veel suiker in, maar ik denk dat je suikerpieken minder hoog zijn
doordat het een natuurlijk, 'heel' product is en er dus ook andere stoffen in
zitten die helpen om je suiker niet te hoog te laten pieken (net als bij gewoon
fruit).
En tot slot noten en zaden. Ook die eet ik elke dag. Zoals
ik al schreef, eet ik dagelijks lijnzaad in mijn ontbijt (om veel redenen erg
gezond) en ik eet vaak een handje walnoten, gewoon zo als snack of door de
(plantaardige) yoghurt of havermout. Beide bevatten de oh-zo-belangrijke
omega-3 vetten die je anders uit vis zou halen (maar ze bevatten dus geen kwik of
dierlijke eiwitten, waarvan ik denk dat het minder gezond is voor je zwangere lijf). Ook andere noten vind ik lekker, vaak koop ik een mix
en ik koop altijd ongezouten noten.
Tweelingzwangere en vegetarisch? Weet wat je eet.
Mijn advies is dus om je gewoon te verdiepen in wat je eet.
Eigenlijk niet alleen als vegetariër en/of als zwangere, maar ook als vleeseter, pescotariër,
veganist of wat dan ook. Het is het waard om je te verdiepen in wat je eet en
te weten waar je je voedingsstoffen vandaan haalt. Ik vind nutritionfacts.org
hier een fijne website voor, maar ook het Voedingscentrum kan je een eind op
weg helpen. Overleg uiteraard altijd met je arts voordat je (heftige) veranderingen wilt aanbrengen in je voeding of dieet.
Oh, en mocht je nu denken dat ik een soort militante voedingsextremist ben die alleen maar 'gezonde' dingen eet: niets is minder waar. Mijn lievelingseten is pizza en ik houd ook ontzettend van koekjes, taartjes en chocola :) alles met mate!
Hoe zorg jij ervoor dat je aan je dagelijkse behoefte aan gezonde voedingsstoffen komt?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Dank je wel voor je reactie! Liefs, Cécile